Minggu, 26 Februari 2017

Sukan dan manipulasi Tulang Belakang Melegakan Sakit Leher

Bagi yang sering mengalami sakit leher, sebaiknya jangan buru-buru minum ubat. Menurut kajian terbaru, manipulasi tulang belakang dan sukan di rumah lebih efektif menghilangkan sakit leher dalam jangka panjang.

Hasil kajian tersebut telah diterbitkan dalam Annals of Internal Medicine edisi 3 Januari 2012.

"Kami mendapati bahawa ada beberapa pilihan rawatan yang tepat untuk sakit leher. Namun, kendalanya adalah sukar untuk mengetahui keperluan rawatan yang tepat untuk pesakit. Sehingga kemungkinan kombinasi rawatan mungkin dapat lebih efektif," kata Gert Bronfort, dari Wolfe Harris Center for Clinical Studies, Northwestern Health Sciences University di Bloomington, Minnesota seperti dilansir dari MSNHealth, Selasa (3/1/2012).

Sakit leher adalah masalah yang sangat biasa terjadi pada banyak orang. Kira-kira tiga perempat daripada orang dewasa mengalami sakit leher pada beberapa titik dalam hidupnya. Sakit leher boleh mempunyai kesan negatif pada kualiti hidup.

Pesakit sakit leher perlu dinilai untuk memastikan tidak ada penyebab yang serius. Hal tersebut terutama berlaku jika pesakit mempunyai sejarah kemalangan, atau jika mempunyai gejala-gejala neurologi, seperti jika mempunyai rasa sakit yang menjalar ke bawah lengan.
Manipulasi tulang belakang adalah salah satu jenis rawatan yang ditawarkan untuk sakit leher. Terapi tersebut dapat diberikan oleh ahli tulang, ahli terapi fizikal, ahli osteopati, dan penyedia penjagaan kesihatan lain.

Kajian tersebut telah melibatkan 272 orang dengan usia antara 18-65 tahun yang mengalami sakit leher. Sakit leher yang dialami tidak diketahui penyebabnya, seperti trauma atau saraf terjepit, dan pesakit sudah mengalami rasa sakit antara 2-12 minggu ketika kajian bermula.

Pada minggu ke-12, 82 peratus peserta kajian yang menerima manipulasi tulang belakang melaporkan sekurang-kurangnya telah mengalami penurunan 50 peratus pada nyeri leher. Sedangkan kira-kira 69 peratus daripada peserta yang mengambil ubat-ubatan dan 77 peratus peserta yang melakukan latihan di rumah. Pada minggu ke 12, 32 peratus orang yang menerima manipulasi tulang belakang, melaporkan perasaan pengurangan 100 peratus pada kesakitan, berbanding dengan 13 peratus peserta yang mengambil ubat-ubatan dan 30 peratus melakukan latihan di rumah.

Satu tahun selepas kajian, 27 peratus daripada peserta yang menerima manipulasi tulang belakang mengatakan bahawa sakit yang dirasakan berkurang 100 peratus. Sedangkan 17 peratus daripada peserta yang mengambil ubat-ubatan dan 37 peratus daripada peserta yang melakukan latihan di rumah.

"Masing-masing orang boleh mempunyai jalan penyembuhan yang berbeza jalur berbeza. Penyelidikan tersebut menunjukkan bahawa, ketiga terapi untuk sakit leher tersebut boleh berkesan. Apapun terapi yang dipilih, dalam masa kira-kira 6-8 minggu, harus mulai merasa lebih baik. Semua prosedur dan risiko rawatan perlu dipertimbangkan oleh pesakit, "kata Dr Victor Khabie, ketua-ketua jabatan pembedahan dan perubatan sukan di Northern Westchester Hospital, Mount Kisco, New York.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar